2018. április 23. | Béla | látogatások: 4648016 | kapcsolatban: 82 felhasználó
   
Légifelvételek
 
Képek a múltból
 
Értékeink
 
Véletlen kép
 
Legutóbbi kép
 
Aktuális
Önkormányzat
Járási Hivatal
Faluház
Intézmények
Szolgáltatások
Szervezetek
Médiatár
Sződiek Híradója
Községünk
Kapcsolat
 
Forrógombok
 
Hasznos oldalak
 
Sződ időjárása
 
Sződ térképei
Sződ térképe
 
A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület TámogatjaMagyar Élelmiszerbank Egyesület logó
 
Deutsch
 

Sződ a Facebookon
Polgármesteri köszöntő
Hertel László
polgármester
 
Friss

Sződiek Híradója 2018. tavasz Töltse le
a legfrissebb számot!!

Jakabka-horgásztó, Sződ
 

Székely Jenő tanító emléktáblája a sződi üzlet falán
[Sződiek Híradója 2009. tél]
Értékvesztő és értéktévesztő korunkban ma is nagy szükség volna valós emberi értékekre
2009. október 18-án felavattuk a két világháború közötti időszak közéletének meghatározó személyisége, a sokoldalú vitéz Székely (Slezák) Jenő (1898-1971) kántor-tanító emléktábláját.

Aki volt már helyi ünnepségen, esetleg közmeghallgatáson, az tudja, nem könnyű Sződön programokat szervezni. Nehéz mozgósítani az embereket, nehéz olyan hívószavakat találni, amire eljönnek a közösségi rendezvényekre (talán a falunap az egyetlen kivétel), szinte csak a képviselők és az intézmények helyben lakó dolgozói jelennek meg ezeken.

Székely Jenő emléktáblájának avatása nem önkormányzati, de nem is iskolai szervezésű volt. A közelmúltban az e sorok írója által létrehozott a Sződi Helytörténeti Alapítvány a meghívók, az emléktábla és a helyszínen kiosztott – Székely Jenő festményeit és életrajzát bemutató – színes, négy oldalas emléklap elkészíttetője.

Ami az esemény értékét növeli; a megjelent emlékezők nem „muszájból” jöttek el a megemlékezésre, hanem azért mert egy olyan személy előtt akartak tisztelegni, aki még ma is hiteles ember. A több mint félszáz főnyi emlékező együtt adózott a levente-főoktató, amatőr festő, könyvtáros, színjátszó, tűzoltó testületi parancsnok, szövetkezeti elnök, egyházi és községi képviselő három évtizedes munkássága előtt. Az emléktáblát Papp István és özv. Klein Józsefné Kovács Rozália leplezték le, melyet ezt követően Jerzy Urbanik plébános is megáldott. Megtisztelték rendezvényünket a helyben lakó tanítványok, a Székely leszármazottak, unokák és dédunokák, Medgyes Béla lányai Vácról, Hegedűsné Kripák Ildikó, Csörög polgármestere, de jöttek tanítványok sződligetről, dunakesziről is. Az eseményről a Dunakanyar Regionális TV felvételt készített, melyet 2009. október 20-án műsorára tűzött.

Az emlékezők magukkal hoztak iskolai csoportképeket, Mogyorósi Ferenc a Gyimesi vadvirág színdarab bemutatójáról készült, édesanyját ábrázoló fotót. Megtudtam, hogy Volentics István édesanyjánál is van egy nagyméretű 1925-ös keltezésű Slezák kép, de utólag Seres Györgyné, Rozi néni is elénekelt egy olyan csasztuskát, amit még iskolás korukban kedvenc tanítójukról írtak (ld. a cikk végén). Czinege Józsefné a tanító úr szófordulatait idézte (pl.: „Látod gyerek, hogy alakul a rajz?”). Garaba Imre elmondta, hogy Székely Jenő halálakor az óbudai temetőben dolgozott. A volt sződi tanítványok közül 1971-ben hárman kísérték tanítójukat utolsó útjára.

Így állnak össze apró darabokból, puzzle-szerűen történetek, életrajzok. Ezek az információk jelentik a helytörténetírás hiteles alapját, amelyet az alapítványom képviselni kíván. A három évtizedig a sződi gyerekek tudományra tanítójának, a nemzet napszámosának emléktáblája a volt tanítói lakás – jelenleg COOP üzlet – falán (Dózsa György út 20.) nyert méltó elhelyezést. A résztvevőknek köszönöm, hogy megtisztelték szerény ünnepségünket, azoknak pedig, akik nem tudtak eljönni, legyen az emléktábla az emberi helytállás mementója!

Volentics Gyula
alapítványi elnök

Csasztuska az 1950-es évek tanítóiról
Elénekelte: Seres Györgyné

Igazgatónk nékünk a Nagy Károly
szeretjük is őt: az igazságost
imitt-amott egy ötös
a naplóba bekerül - néha korba.
Osztályfőnökünk a Matus Ferenc
sejteni is lehet, hogy jó ember
hát aki még ismeri
hogyne tudná, hogy ő ki: egy jó ember.
Magyar szakosunk a Székely Jenő
örül is ha van, sej jó felelő
ő is ad néha ötöst,
ám azonban egyest is - a naplóba.
Öreg Laci bácsi jó kis bácsi
be-be pillant hozzánk a terembe
a lányokkal elviccel
a lányok meg nevetnek - neki egy jót.

(Laci bácsi = Könyves László korábbi kántor, majd igazgató, később igazgató-helyettes.)

Bővebb információk, fotók, az ünnepség videója és egyéb sződi érdekességek a település múltjából a www.helytortenet.szod.hu weblapon tekinthetőek meg.
HOZZáSZóLáSOK | jelenleg olvasható hozzászólások: 0
Az Ön hozzászólása:
Kérem, írja ide számjegyekkel, mennyi tizennégyből három:
név:
KAPCSOLóDó CIKKEK
találatok száma: 384

Következő 11 cikk >>


Értesítjük az érintetteket, hogy dr. Bonyhádi Elemér 2018. április 24. és 28. között (keddtől péntekig) szabadságon lesz, ezért dr. Rull Csaba helyettesíti a saját hivatalos rendelési idejében.

Minden kedd este 19:30-tól intenzív alakformáló edzés van nálunk Sándor Anikó deepWORK tréner vezetésével.Az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás 1.199.999.988 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. Az 1.330.000.000 Ft összköltségű fejlesztés tovább tökéletesíti az elmúlt évek eredményes beruházásait, új környezetbarát hulladékgyűjtési és – kezelési rendszert megvalósítva.

Az újság tavaszi számának elektronikus változata letölthető innen (PDF ~8MB), vagy az újság honlapjáról.


Február végén a nagycsoportos korú óvodásaink a Váci Művelődési Központ által rendezett Testünk című kiállításon jártak. Játékosan ismerkedhettek meg az emberi szervek működésével. A látványos eszközök segítségével és kipróbálásával rengeteg új ismeretet szereztek.


Az idei téli Bozsik fesztivál a saját óvodánk tornatermében került megrendezésre. A délelőtt folyamán három csoport Mravik Norbert irányításával gyakorolhatta a labdavezetés, kapura rúgás, cselezés rejtelmeit. Mi, akik heti rendszerességgel tartunk a gyermekeknek labdás foglalkozásokat, örültünk a lehetőségnek, hogy most kicsit külsőbb szemlélődőként figyelhettük tevékenységüket. Nagy örömünkre fegyelmezetten, szinte szájtátva figyelték Norbi bácsi minden kérését, aki türelemmel, felkészülten, jó pedagógiai érzékkel bánt velük.


Következő 11 cikk >>

   
         
    módosítva: 2018-04-23 11:14:17 | impresszum