Székely Jenő tanító emléktáblája a sződi üzlet falán
[Sződiek Híradója 2009. tél]
Értékvesztő és értéktévesztő korunkban ma is nagy szükség volna valós emberi értékekre
2009. október 18-án felavattuk a két világháború közötti időszak közéletének meghatározó személyisége, a sokoldalú vitéz Székely (Slezák) Jenő (1898-1971) kántor-tanító emléktábláját.

Aki volt már helyi ünnepségen, esetleg közmeghallgatáson, az tudja, nem könnyű Sződön programokat szervezni. Nehéz mozgósítani az embereket, nehéz olyan hívószavakat találni, amire eljönnek a közösségi rendezvényekre (talán a falunap az egyetlen kivétel), szinte csak a képviselők és az intézmények helyben lakó dolgozói jelennek meg ezeken.

Székely Jenő emléktáblájának avatása nem önkormányzati, de nem is iskolai szervezésű volt. A közelmúltban az e sorok írója által létrehozott a Sződi Helytörténeti Alapítvány a meghívók, az emléktábla és a helyszínen kiosztott – Székely Jenő festményeit és életrajzát bemutató – színes, négy oldalas emléklap elkészíttetője.

Ami az esemény értékét növeli; a megjelent emlékezők nem „muszájból” jöttek el a megemlékezésre, hanem azért mert egy olyan személy előtt akartak tisztelegni, aki még ma is hiteles ember. A több mint félszáz főnyi emlékező együtt adózott a levente-főoktató, amatőr festő, könyvtáros, színjátszó, tűzoltó testületi parancsnok, szövetkezeti elnök, egyházi és községi képviselő három évtizedes munkássága előtt. Az emléktáblát Papp István és özv. Klein Józsefné Kovács Rozália leplezték le, melyet ezt követően Jerzy Urbanik plébános is megáldott. Megtisztelték rendezvényünket a helyben lakó tanítványok, a Székely leszármazottak, unokák és dédunokák, Medgyes Béla lányai Vácról, Hegedűsné Kripák Ildikó, Csörög polgármestere, de jöttek tanítványok sződligetről, dunakesziről is. Az eseményről a Dunakanyar Regionális TV felvételt készített, melyet 2009. október 20-án műsorára tűzött.

Az emlékezők magukkal hoztak iskolai csoportképeket, Mogyorósi Ferenc a Gyimesi vadvirág színdarab bemutatójáról készült, édesanyját ábrázoló fotót. Megtudtam, hogy Volentics István édesanyjánál is van egy nagyméretű 1925-ös keltezésű Slezák kép, de utólag Seres Györgyné, Rozi néni is elénekelt egy olyan csasztuskát, amit még iskolás korukban kedvenc tanítójukról írtak (ld. a cikk végén). Czinege Józsefné a tanító úr szófordulatait idézte (pl.: „Látod gyerek, hogy alakul a rajz?”). Garaba Imre elmondta, hogy Székely Jenő halálakor az óbudai temetőben dolgozott. A volt sződi tanítványok közül 1971-ben hárman kísérték tanítójukat utolsó útjára.

Így állnak össze apró darabokból, puzzle-szerűen történetek, életrajzok. Ezek az információk jelentik a helytörténetírás hiteles alapját, amelyet az alapítványom képviselni kíván. A három évtizedig a sződi gyerekek tudományra tanítójának, a nemzet napszámosának emléktáblája a volt tanítói lakás – jelenleg COOP üzlet – falán (Dózsa György út 20.) nyert méltó elhelyezést. A résztvevőknek köszönöm, hogy megtisztelték szerény ünnepségünket, azoknak pedig, akik nem tudtak eljönni, legyen az emléktábla az emberi helytállás mementója!

Volentics Gyula
alapítványi elnök

Csasztuska az 1950-es évek tanítóiról
Elénekelte: Seres Györgyné

Igazgatónk nékünk a Nagy Károly
szeretjük is őt: az igazságost
imitt-amott egy ötös
a naplóba bekerül - néha korba.
Osztályfőnökünk a Matus Ferenc
sejteni is lehet, hogy jó ember
hát aki még ismeri
hogyne tudná, hogy ő ki: egy jó ember.
Magyar szakosunk a Székely Jenő
örül is ha van, sej jó felelő
ő is ad néha ötöst,
ám azonban egyest is - a naplóba.
Öreg Laci bácsi jó kis bácsi
be-be pillant hozzánk a terembe
a lányokkal elviccel
a lányok meg nevetnek - neki egy jót.

(Laci bácsi = Könyves László korábbi kántor, majd igazgató, később igazgató-helyettes.)

Bővebb információk, fotók, az ünnepség videója és egyéb sződi érdekességek a település múltjából a www.helytortenet.szod.hu weblapon tekinthetőek meg.
Kalendárium
2021. április 11.
Leó és Szaniszló napja
Nincs rögzített esemény mára
2021. április
HKSZCSPSZV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

5.275.075 látogató
Kötelező tájékoztatás


A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó